In de wereld van de gezondheidszorg is planning heel belangrijk, en dit geldt des te meer voor de gehandicaptenzorg. Het plannen van zorg voor mensen met een beperking kan een complexe en uitdagende taak zijn, waarbij rekening moet worden gehouden met werktijden, flexibiliteit maar natuurlijk vooral met de cliënten zelf.
In deze blog gaan we dieper in op enkele GHZ-specifieke zaken als het gaat om planning.
Eén van de meest belangrijke GHZ-specifieke zaken waar je als planner rekening mee moet houden is het feit dat elk individu unieke en specifieke zorgbehoeften heeft. Denk aan de diverse aard van de handicaps, de leeftijd van de cliënt en medische aandoeningen. Daarnaast moet je ook gedragsproblemen en emotionele behoeften meenemen. Dit betekent dat er geen one-size-fits-all aanpak is voor planning in de GHZ.
Om aan deze diversiteit tegemoet te komen, moeten planners flexibele en aanpasbare planningen maken. Ze moeten rekening houden met individuele zorgdoelen maar ook met het niveau en de ervaring van de medewerker.
In de GHZ is er vaak een behoefte aan samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals, waaronder artsen, verpleegkundigen, therapeuten, psychologen en begeleiders. Dit betekent dat jij als planner moet zorgen voor duidelijke communicatie en coördinatie tussen alle betrokkenen.
Een effectieve GHZ-planning vereist dat alle zorgverleners op één lijn zitten en op de hoogte zijn van elkaars inbreng. Dit zorgt ervoor dat de focus ligt op het verbeteren van de algehele levenskwaliteit van de cliënt, en niet enkel op een los onderdeel.
Mensen met een handicap kunnen soms gedragsproblemen hebben. Het is belangrijk dat de planners weten hoe ze hiermee om moeten gaan, zoals door routines te maken of altijd dezelfde mensen in te plannen. Ook is het belangrijk dat de zorgverleners letten op de gevoelens van de cliënten. Te veel nieuwe dingen of steeds andere mensen kunnen moeilijk zijn voor hen.
In de gehandicaptenzorg moet je vaak plannen voor de lange termijn maken. Dit komt omdat veel mensen met een handicap hun hele leven zorg nodig hebben. Bij het maken van zo’n plan moet je denken aan veranderingen en hoe de zorgbehoefte verandert als de cliënt ouder wordt.
Bij langetermijnplanning moeten planners zich ook bewust zijn van het financiële plaatje, zoals het beschikbare budget voor zorg. Zorg ervoor dat de financiële middelen voldoende zijn om de benodigde zorg op de lange termijn te bieden.
In de GHZ is geen dag hetzelfde, en plannen moeten flexibel en aanpasbaar zijn. Planners moeten in staat zijn om snel te reageren op onverwachte gebeurtenissen en veranderingen in de gezondheidstoestand van cliënten. Of plotselinge wijzigingen in de beschikbaarheid van zorgverleners.
Ook is het belangrijk dat planners luisteren naar wat de cliënt wil. Ze moeten de cliënt zelf laten kiezen en zorgen dat het zorgplan past bij wat de cliënt fijn vindt.
Het plannen van zorg in de GHZ is een complexe en uitdagende taak, waarbij je rekening moet houden met diverse factoren. Zoals unieke zorgbehoeften van elke cliënt, samenwerken met verschillende zorgprofessionals en flexibel blijven. Meer lezen over de unieke kanten van het plannen in de GHZ? We vertellen je er in deze blog meer over.