Na jarenlang in de gehandicaptenzorg gewerkt te hebben, vervult Irene Verschuur sinds oktober 2023 de rol van gedetacheerd planner via GHZPlanners. In deze blog deelt ze haar ervaringen en de nieuwe uitdagingen die ze tegenkomt op het gebied van duurzame inzetbaarheid van zzp’ers.
Voordat Irene bij GHZPlanners terechtkwam, werkte ze bij een andere gehandicaptenorganisatie. Waar ze ooit is begonnen aan het bed. Vervolgens is ze doorgegroeid tot teamleider. De planning deed ze er altijd al naast, eerst op teamniveau en later ook op clusterniveau. Door de pandemie werd duidelijk dat de organisatie geen flexibele schil had. “Samen met een aantal andere collega’s heb ik toen een landelijk flexbureau opgezet, verdeeld in de regio’s die zij al hadden,” vertelt Irene.
Na vier jaar was de functie van Irene compleet veranderd. Ze was toe aan een nieuwe uitdaging. Op dat moment kwam GHZPlanners op haar pad. Nu verzorgt ze de planning voor ouderenzorglocatie in Bussum. Irene: “Het is een hele bijzondere organisatie. Er heerst een hele gemoedelijke, rustige, gezellige en informele sfeer.”
Bij haar eerdere opdrachtgever had Irene jarenlang ervaring opgedaan in de gehandicaptenzorg. Haar nieuwe opdracht vanuit GHZPlanners is in de ouderenzorg. Het verschil in plansystemen en de grootte van de organisaties viel Irene al meteen op. “De GHZ kent veel meer kleinere locaties. Je houdt als planner uiteindelijk rekening met dezelfde factoren. Denk daarbij aan de opleidingsniveaus en vaardigheden van medewerkers.”
Irene zag daarnaast dat ze bij haar huidige opdracht veel met zzp’ers werken. Ook plande ze voor haar komst met name ad hoc. Irene probeert met haar kennis en kunde de planning zó op te stellen dat er meer naar de lange termijn wordt gekeken. “Maar dat is soms lastig met het grote aantal zzp’ers,” vertelt ze.
Naast de ad hoc planning en de zzp’ers kwam Irene nog wat tegen: de hoge eisen die zzp’ers stellen aan de werkgever. “Tegenwoordig mogen en kunnen ze meer eisen dan het vaste personeel. Zo mogen ze meer en langere diensten draaien. Dat kan voor frictie zorgen met de vaste medewerkers. Hoe dit komt? Met name tijdens corona waren zzp’ers keihard nodig. In het verleden zijn er daarom vaak overhaast slechte afspraken gemaakt.”
Tegenwoordig stellen zzp’er steeds hogere eisen aan organisaties. Ze dreigen elders te gaan werken als een organisatie niet aan hun eisen tegemoetkomt. “In het verleden waren de zaken niet altijd even goed geregeld. Maar nu moet het anders. Ik voel dan ook de noodzaak om hier een balans in te vinden,” vertelt Irene. “Ik probeer hier een draai aan te geven door nieuwe afspraken en standaarden te ontwikkelen over werktijden en voorwaarden. Hiermee wil ik vaste medewerkers weer net zo belangrijk maken als zzp’ers.”
Hoe meer je als zzp’er werkt, hoe meer je verdient. Daardoor kan een ongezond werkrooster ontstaan. “Een dienst van 07.00 tot 23.00 komt regelmatig voor bij zzp’ers. Als planner dien je ook bij zzp’ers te waken voor deze lange diensten. Want uiteindelijk draait het allemaal om goede cliëntenzorg. Na zo’n lange dienst kan je niet meer garanderen dat alle zorg goed wordt uitgevoerd.” Daarom zet Irene zich in voor een zorgvuldig en gezond rooster. Wil je meer weten over gezond roosteren? Lees dan hier verder.