Een goede planning is goud waard. Soms kan het lang duren voordat de planning echt helemaal rond is. Het is een vak apart. Je hebt je te houden aan contracturen, wensen en afspraken. Hoe hou je het hoofd koel? In dit artikel delen we tips voor een goede planning.
De basis begint met deze zin:
Begin met wat je al zeker weet en plan daarna van moeilijk naar makkelijk
Met deze tips heb je zo een planning staan.
- Gebruik het bestaande rooster
Een bestaand rooster geeft al heel veel informatie.
– Wie stonden wanneer op welke plek ingeroosterd?
– Hoe waren de pauzes geregeld?
– Wat is de verdeling tussen weekend/nacht/vroeg/dagdienst?
– Wat is de noodzakelijke minimale bezetting?
- Breng het personeel in kaart
– Breng in kaart welke contracttypes er zijn
– Weet wanneer ieder personeelslid in huis is. Zijn er bijzondere afspraken?
- Begin met wat er is, dan pas wat open staat
– Plan de vaste momenten in. Je weet de contractafspraken van de medewerkers: wanneer zijn ze beschikbaar en wanneer vrij? Ook kun je vaak inzien wanneer zij vergaderingen hebben.
– Zorg dat je weet welke wensen er leven en wie wanneer een cursusdag heeft. Maak dit overzichtelijk.
- Diensten roosteren in deze volgorde:
– Weekenddienst
– Avonddienst
– Vroege dienst
– Dagdienst
- Bedenk creatieve oplossingen voor problemen
– Laat zachte wensen vallen
– Kijk naar de minimale bezetting in plaats van de vaste/gewenste bezetting
– Mensen met een hogere functie kunnen ook een lagere functie vervullen
– Stand-by diensten maken
- Uurtje erbij of eraf
– Medewerkers die nog uren tekort komen, kun je vragen om extra te werken.
– Medewerkers die al teveel uren gedraaid hebben kun je extra vrij geven.
- Overleg met de verantwoordelijken
– Je hoeft het niet alleen te doen. Managers van de teams kunnen meedenken en meebeslissen.