Kenniscentrum

Planner Lukas over de inzet van zzp’ers in de GHZ

Regelmaat is een kernbegrip in de GHZ. Routine en bekende gezichten wegen zwaar in deze bijzondere tak van zorg. Maar… ook in de GHZ ligt het personeelstekort op de loer. Op piekmomenten ontkom je bijna niet aan de inzet van zzp’ers.  

Lukas Jonkman zit momenteel op zijn eerste GHZPlanners-opdracht voor ’S Heeren Loo in Bedum. Hij vertelt over zijn plantaken en zijn ervaringen met het inzetten van zzp’ers in de GHZ. 

Opdracht bij ’s Heeren Loo 

Sinds juli 2022 is Lukas planner voor ’s Heeren Loo. De locatie kent een wijk met veel woningen en clusters. Samen met zes andere planners is hij verantwoordelijk voor de planning van deze grote locatie. Lukas zit zelf met twee á drie anderen op de ad hoc planning. Alles over ziekte en mogelijk oplossingen zoals de inzet van zzp’ers komt hier binnen.  

Teamwork

Lukas vertelt: “Naast de ad hoc planning heb ik er zo nu en dan nog een klus bij. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met het inroosteren van een training over het nieuwe piepersysteem. Het gaat om honderd vaste medewerkers: een hele puzzel!” 

Bijzonderheden in de GHZ  

De plan-carrière van Lukas heeft zich voornamelijk afgespeeld in de verpleging en verzorging. Dat verschilt veel van de GHZ. “In de verzorging en de verpleging komt er niet veel moeilijk gedrag voor. Daarnaast is er in de GHZ veel een-op-een begeleiding en heb je bijvoorbeeld te maken met beveiligers. Er is veel personeel nodig om alle gevraagde zorg te kunnen bieden.”

Planning

Aandachtspunten voor de inzet van zzp’ers 

Het liefst wil je in de GHZ alleen maar bekende gezichten inplannen. Gewoonte zorgt namelijk voor rust onder de cliënten. Maar het is niet altijd mogelijk om alleen de vaste medewerkers in te plannen. Lukas: “Het lastige in de GHZ is dat niet iedere zzp’er zomaar op een willekeurig cluster kan worden gezet. Het niveau van de opleiding en ervaring spelen een grote rol. Gelukkig zitten we altijd met twee á drie ad hoc planners op kantoor. Zo heb je sparringpartners in de buurt met wie je kan overleggen of een medewerker geschikt is.” 

Denken in oplossingen 

Als de planners bij ’s Heeren Loo er echt niet uitkomen, is er nog een laatste redmiddel. Namelijk het inschakelen van de ouders van de jongere om een aantal uurtjes op te vangen. “De cliënten in de GHZ hebben 24/7 begeleiding nodig. Als ouders in geval van nood even kunnen bijspringen, scheelt dat veel. Daarnaast zit ik vandaag bijvoorbeeld met mijn laptop even op een groep. Deze groep is enorm zelfstandig en zijn vaker een tijdje alleen. Maar mocht er echt nood aan de man zijn, dan ben ik in de buurt.” 

Goed op zijn plek 

Lukas heeft veel plezier in het werk wat hij op het moment doet. “Toen ik startte, ben ik enorm goed opgevangen door ’s Heeren Loo. Ik zit hier op een fijne plek, ook al is het plannen soms een hele puzzel! Ik ben dan ook blij dat mijn opdracht voor drie maanden is verlengd.” 

Meer lezen over de ervaringen van gedetacheerde planners in de GHZ?

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum