Kenniscentrum

Inzet van externen in de GHZ: waar let je op?

Cliënten in de GHZ zijn vaak erg gehecht aan een bekend en vast team van medewerkers. Het is helaas als planner niet altijd mogelijk om dit vaste team in te plannen. Tijdens het eerste webinar van GHZPlanners vertelde Linda van Boekel over de inzet van externen. Waar let je op? Welke verschillende opties heb je? En hoe zorg je voor een goede samenwerking tussen het vaste team en de invalkrachten?

We hebben de belangrijkste tips van Linda van Boekel voor je op een rij gezet.

De opbouw van een flexibele schil

We beginnen bij het begin. Hoe bouw je een flexibele schil op? De verschillen in opbouw zijn te wijten aan de grootte van de organisatie. Kleinschalig organisaties focussen op het behoud van oud-stagiaires of oud-leerlingen. Daarnaast bieden ze tijdelijke ‘vakantiecontracten’ aan om de drukte tijdens vakanties op te vangen. Grotere organisaties maken meestal gebruik van een centrale flexpool. Om de continuïteit te bewaken hebben deze flexkrachten vaak een vaste voorkeurslocatie.

Team

Aandachtspunten voor het inhuren van externe medewerkers

Soms krijg je de flexpool niet voldoende gevuld als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt. Ook de veranderde zorgvraag van cliënten of langdurige uitval van medewerkers kan ertoe leiden dat het inhuren van externen noodzakelijk is. Deze externen zijn vrijwel altijd zzp’ers of uitzendkrachten. Waar moet je rekening mee houden met de inzet van deze externen?

1.     Bedenk waarvoor je de externe werft

Werf je de externe enkel voor de aanvulling van de flexpool? Of zet je deze externe medewerker voor een langere periode op een vaste plek om bijvoorbeeld zwangerschap of langdurige ziekte op te vangen?

2.     Stel de kaders vast

Welk opleidingsniveau heeft de externe kracht minimaal nodig? Is specifieke ervaring gewenst? Denk hierbij aan tiltechnieken en dergelijke. Welke diploma’s vraag je daarnaast van de externe? En is BHV noodzakelijk?

3.     Zorg dat je op de hoogte bent van de financiële situatie van de organisatie

Welk tarief wil een organisatie bijvoorbeeld betalen voor een zzp’er en/of uitzendkracht?

4.     Oriënteer je goed op de markt van de bemiddelingsbureaus

Een bemiddelingsbureau is niet noodzakelijk, maar brengt wel juridische voordelen met zich mee. Er zijn veel verschillende bureaus met ieder hun unieke visie en manier van werken. Let ook goed op de fee (de bemiddelingskosten) die ze vragen per uur.

Waar plaats je de externe?

Denk tot slot ook goed na over waar in je planproces je een externe plaatst. In principe gaat een medewerker in loondienst voor. Kostentechnisch is dit ook een stuk voordeliger. Maar als je zzp’ers te weinig inzet, dan gaan zij mogelijk ook sneller op zoek naar een andere organisatie en dat is natuurlijk niet wat je wilt!

Heb je wat gehad aan deze tips en wil je graag het hele webinar terugkijken? Dat kan! Vraag dan hier de terugkijklink aan.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum