Kenniscentrum

Ontwikkelingen in de GHZ: van Corona-apparaten tot horecamedewerkers

Je zet het nieuws aan en de ontwikkelingen vliegen je om de oren. De samenleving heeft met constante veranderingen te maken. Denk aan nieuws over de coronacrisis of de vergrijzing van de samenleving. En dan hebben we het nog niet over alle technologische ontwikkelingen, die met een rap tempo doorgevoerd worden.

Al deze ontwikkelingen hebben ook invloed op de GHZ. Maar welke ontwikkelingen zijn dat dan precies? Is dit door de jaren heen veranderd? En welke invloed heeft dat op het werk van planners? Om hier beter inzicht in te krijgen, spraken we met planner Linda van Boekel.

Coronacrisis

Iets wat veel effect op ons allemaal heeft gehad, is de coronacrisis. We praten over levens die van de één op de andere dag veranderden. Geen wonder dus dat deze pandemie ook veel effect heeft op de gehandicaptenzorg.

“Alles ging op slot: van dagbestedingen tot werk en school. Dit heeft grote invloed gehad op de gehandicaptenzorg”, vertelt Linda. “Door alle maatregelen die zorgaanbieders moesten nemen om het virus zo goed mogelijk te beheersen, zijn de inkomsten teruggelopen en de kosten juist gestegen.”

Agenda

“Daarnaast heeft ook het personeel erg geleden onder deze pandemie. Het ziekteverzuim nam toe en het werd extra moeilijk om personeel te vinden. Hierdoor is de werkdruk in de sector nog verder toegenomen.”

Technologische ontwikkelingen in de GHZ

Maar als Linda toch iets positiefs mag noemen over de coronacrisis, dan is het wel dat de technologische ontwikkelingen in de GHZ in een stroomversnelling zijn gekomen. “Tijdens de pandemie werd opeens heel duidelijk hoe afhankelijk we eigenlijk allemaal zijn van technologie. Voor veel mensen betekende dit het ontdekken van Teams, maar in de gehandicaptenzorg draaide dat meer om de ontwikkeling van robotica, apps, artificial intelligence en virtual reality.”

Er zijn allemaal apparaten ontwikkeld en gebruikt om het voor de zorg een stukje makkelijker te maken. Linda vertelt over haar oude werkgever: “Zij hebben als één van de eersten een nieuw apparaat aangeschaft waarmee ze werknemers kunnen testen op Corona. Hierdoor had je minder te maken met een lange wachttijd van de testen en vielen er minder werknemers uit. Dit maakte ook het plannen een stukje makkelijker.”

Medewerkers

Horecamedewerkers in de zorg

Medewerkers uit de horeca die in de zorg gingen werken? Tijdens corona gebeurde het. Linda vertelt over het effect dat dit had op het plannen.

“Door uitval van veel personeel moet je anders gaan denken. Veel horecamedewerkers zaten maandenlang zonder werk en wilden graag hun steentje bijdragen. Zij zijn dus gaan werken in de zorg. Sommigen zijn zelfs gebleven”, vertelt Linda.

“Dit heeft veel planners erg geholpen. Door veel uitval van personeel, was het vaak lastig om kloppende planningen te maken. Het bijspringen van de horecamedewerkers zorgde ervoor dat er meer mankracht beschikbaar kwam en zelfs dat de zorg er een paar nieuwe medewerkers bij heeft.”

Niet alleen negatief

Ondanks dat het een zware tijd is voor de gehandicaptenzorg en dus ook voor de planners, zijn er niet alleen negatieve ontwikkelingen. Nieuwe technologieën worden in een rap tempo ontwikkeld en mensen zijn bereid om mee te denken in oplossingen. Beide erg fijn voor planners in de (gehandicapten)zorg.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum