Kenniscentrum

Slim fiatteren in de GHZ: proces, plansystemen en praktische tips

In de gehandicaptenzorg zijn plansystemen erg belangrijk om de zorgprocessen efficiënt te organiseren. Het fiatteren van uren is een cruciale stap in dit proces. Toch wordt er vaak niet optimaal gebruikgemaakt van de beschikbare systemen.

In een recent GHZPlanners webinar gaf zorgprofessional Jim Heemskerk waardevolle inzichten over de verschillen tussen plansystemen. Daarnaast deelde hij tips en tricks om tot een efficiënte fiattering van uren te komen. Het hele webinar terugkijken? Dat kan hier.

Verschillen in plansystemen en organisaties

De manier van fiatteren van uren verschilt per organisatie en per plansysteem. Hieronder gaan we dieper in op deze verschillen.

Gefiatteerde uren achteraf corrigeren

Eén van de opvallende verschillen tussen plansystemen is of de uren achteraf te corrigeren zijn. Bij Ortec kan je bijvoorbeeld wijzigingen aanbrengen in het planbord nadat de dag is verstreken. Nedap Ons is juist strikter: na 23.59 uur kan je de dag niet meer aanpassen. Eventuele correcties moeten via de administratie gebeuren. Deze verschillen kunnen invloed hebben op de werkdruk van planners. Als zij iets achteraf willen corrigeren, hebben ze hier meer werk aan.

Verantwoordelijkheid van de medewerker

Hoeveel verantwoordelijkheid medewerkers hebben voor hun urenregistratie, verschilt per organisatie. In de meeste GHZ-instellingen staan de uren van medewerkers vast. Zij hebben geen invloed meer op het fiatteringsproces. Als planner heb je hier alleen een controlerende functie.

Rechten ingeregeld door de organisatie

Ook het instellen van rechten en bevoegdheden binnen plansystemen kan erg verschillen. Het toekennen van rechten ligt vaak bij de administratiebeheerder. Sommige organisaties bieden planners veel vrijheid om aanpassingen te maken, terwijl andere strengere regels en beperkingen opleggen.

Tips en tricks voor fiatteren

Om tot een efficiënt fiatteringsproces te komen, deelde Jim een aantal waardevolle tips en tricks:

Slim fiatteren in de GHZ: proces, plansystemen en praktische tips

Tip 1. Maak gebruik van notities en logboeken

Bij het aanpassen van diensten is het handig om notities en logboeken te gebruiken. Hiermee kan je de redenen voor de wijzigingen vastleggen. Niemand is onfeilbaar en ook planners kunnen dus wel eens uitvallen. Het is fijn als je collega vervolgens weet waarom een dienst is gewijzigd.

Slim fiatteren in de GHZ: proces, plansystemen en praktische tips

Tip 2. Verwerk mutaties direct

Het is ook handig om mutaties en correcties meteen te verwerken in het plansysteem. Dit voorkomt niet alleen verwarring bij medewerkers, maar ook extra e-mails en vragen over de urenregistratie. Urenregistratie is namelijk een onderwerp dat ook de medewerkers bezighoudt.

Slim fiatteren in de GHZ: proces, plansystemen en praktische tips

Tip 3. Laat medewerkers zelf corrigeren waar mogelijk

Als het plansysteem en het organisatiebeleid dit toelaten, kan je medewerkers zelf verantwoordelijk maken voor het corrigeren van hun urenregistratie. Dit vermindert de administratieve last voor jou als planner.

Slim fiatteren in de GHZ: proces, plansystemen en praktische tips

Tip 4. Vermijd geprinte lijsten op de afdelingen

Het ophangen van lijsten met min- en plusuren op afdelingen kan leiden tot verwarring. Daarnaast is het officieel niet meer is toegestaan. Je kan daarom beter het fiatteringsproces digitaal en centraal beheren.

Meer over plansystemen in de GHZ

Om optimaal de uren te fiatteren binnen diverse plansystemen in de GHZ heb je een goed begrip van de specifieke systemen en organisatieprocessen nodig. De juiste aanpak en het gebruikmaken van de beschikbare tools en tips dragen bij aan de kwaliteit van zorg. Meer lezen over het optimaal gebruiken van plansystemen in de GHZ? Lees dan hier verder.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum