Kenniscentrum

Waar moet je aan denken bij het implementeren van zelfsturende teams

De overstap naar zelfsturende teams in de gehandicaptenzorg vraagt om grondige voorbereiding van elke organisatie. Het gaat verder dan alleen het verminderen van managementlagen en het delegeren van verantwoordelijkheden naar teams. Het heeft impact op alle facetten van de organisatie en beïnvloedt cliënten, medewerkers en de algehele organisatie.

In dit artikel bespreken we vijf cruciale aandachtspunten die je niet over het hoofd mag zien als je als organisatie overweegt om over te stappen naar zelfsturende teams.

1: Stel duidelijke richtlijnen op

Het implementeren van zelfsturing vereist heldere richtlijnen. Welke aspecten zijn niet onderhandelbaar? Welke systemen, procedures of werkwijzen moeten gevolgd worden?

2. Zorg voor intrinsieke motivatie bij alle teamleden

Het concept van zelfsturing is niet voor iedereen geschikt, vooral niet in organisaties met een lange geschiedenis van hiërarchie. Het kan voor veel mensen een uitdaging zijn om opeens zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het succes van zelfsturende teams hangt af van de bereidheid van alle betrokkenen om dit proces aan te gaan.

GHZPlanners

3. Bied uitgebreide begeleiding en coaching

De transitie naar zelfsturing is een complex proces dat niet onderschat mag worden. Het betekent dat de leiderschaps- en managementvaardigheden van de voormalige leider moeten worden overgedragen naar het team als geheel. Daarnaast is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de meer ‘zachte’ aspecten van teamontwikkeling, zoals het creëren van openheid, effectieve communicatie, het opbouwen van vertrouwen, conflictbeheersing, persoonlijke ontwikkeling, het geven en ontvangen van feedback, het begrijpen van de ongeschreven regels en het benutten van elkaars talenten.

Voor veel betrokkenen zijn deze aspecten mogelijk nieuw. Het bieden van intensieve en doelgerichte begeleiding kan het transitieproces versnellen en succesvoller maken.

4. Start met kleine stappen en breid geleidelijk uit

De invoering van zelfsturing vereist vaak een iteratief proces van leren en aanpassen. In plaats van een omvangrijk plan en een grootschalige uitrol (‘big bang’), is het effectiever om met een experiment of pilot te beginnen, simpelweg door één of enkele teams te betrekken. Het doel is om te leren voordat verdere uitbreiding plaatsvindt.

Op deze manier kunnen de unieke culturele elementen van de organisatie goed worden geïdentificeerd en kunnen waardevolle lessen worden geleerd die het invoeringsproces voor volgende teams aanzienlijk kunnen versnellen.

GHZPlanners

5. Geef teams voldoende tijd om zelfsturend te worden

Na de eerste stappen hebben teams tijd nodig om zelfsturend te worden. Een periode van zes tot twaalf maanden is gangbaar, maar elk team is uniek en zal zijn eigen proces en tempo hebben.

Zelfsturende teams binnen de GHZ: is jouw team geschikt?

Meer regie en meer zelfstandigheid van het team. Op papier is een zelfsturend team het ideale scenario, maar is dat wel zo? Wat zijn de voor- en nadelen van zelfsturende teams? Benieuwd of jouw team geschikt is voor zelfsturing? Je leest het hier.

Schakel GHZPlanners in!

Overweeg je zelfsturende teams te implementeren en ben je nieuwsgierig hoe GHZPlanners bij deze verandering kan ondersteunen? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we kunnen bekijken hoe we jou kunnen helpen.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum